Începând cu data de azi, 08.10.2020, a intrat în vigoare Hotărârea nr. 28/07.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, prin care se instituie noi restricții pentru localitățile Gârnic, Lupac, Văliug, Constantin Daicoviciu, Târnova, Reşiţa, Zorlenţu Mare, Sacu, Bănia, Obreja, Caraşova şi Păltiniş din Caraș-Severin, cu motivarea că în aceste localități „rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește valoarea de 1,5 la 1.000 locuitori.

În legătură cu această Hotărâre apar câteva întrebări, ce nu au răspuns:

  1. Câte cazuri de infectări cu COVID-19 există la nivelul fiecărei localități menționate în Hotărâre?

Verificând pe internet populația pentru municipiul Reșița, am descoperit că aceasta este de 73.282 locuitori conform recensământului din 2011. Pentru a se putea institui aceste noi restricții, conform Hotărârii, un calcul matematic simplu ne arată că ar trebui să fie infectate un număr de cel puțin 110 de persoane (mai exact 109,923 persoane infectate, rotunjit la 110). Datorită faptului că nu există informații oficiale despre numărul de persoane infectate în fiecare localitate, Hotărârea Nr. 28/07.10.2020 este intrată în vigoare cu un semn mare de întrebare. Datele referitoare la numărul de infectați pentru fiecare localitate sunt secrete, ridicându-se întrebarea care este motivul pentru care aceste date sunt secrete?

Din întrebarea de mai sus se mai desprinde încă o întrebare de bun simț: un pacient din Anina, de exemplu, confirmat cu COVID-19 în Spitalul Județean de Urgență Reșița este trecut la statistica pentru orașul Anina sau la Municipiul Reșița? Sau… la amândouă?

Neavând date oficiale referitor la numărul de persoane infectate în fiecare localitate, Hotărârea pare arbitrară și posibil nelegală.

  1. Oare cum s-a stabilit distanța față de școli la care trebuie purtată mască? Și ce beneficii aduce purtarea măștii exact pentru această distanță?

Prin Hotărârea Nr. 28/07.10.2020, la art. 5, se precizează „Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție (…)pe o distanţă de 100 m faţă de unitatea de învăţământ”. După distanța de 100m se presupune că nu mai există pericol de infectare cu COVID-19? Sau copiii și părinții acestora nu se mai întâlnesc pe stradă după această distanță de 100m?

  1. Nu în ultimul rând, de ce se reduce programul de funcționare al restaurantelor și cafenelelor doar pentru intervalul orelor 06:00-22:00? Nu înțelegem logica din spatele acestei prevederi (nu am înțeles-o nici atunci când intervalul orelor era 06:00-24:00) atât timp cât nu a existat nici un caz în care, datorită infectării personalului acestor unități/spații special destinate de tipul restaurantelor şi cafenelelor să existe un focar de infecție cu COVID-19 și considerăm această prevedere luată în mod arbitrar. Oricum se ridică o altă întrebare ce ne ține treji nopțile „există vreun studiu care să arate că infecția cu COVID-19 se propagă în special în timpul nopții?”
  2. De ce numărul cazurilor de infectări au trecut de peste 2.000/zi în România din data de 30.09.2020? Oare ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte de această dată? În toate declarațiile de presă actuale, de vină pentru numărul mare de cazuri de infectare este populația care nu respectă regulile de protejare împotriva COVID-19 (nu poartă mască, merg la bar, la școală, etc. – trăiesc). Nu este nici o legătură între saltul brusc de infectări cu COIVD-19 din data de 30.09.2020 și evenimente anterioare cu câteva zile de această dată.
  3. De ce s-a instituit starea de urgență în data de 16.03.2020, când erau 158 de cazuri COVID-19 confirmate și 19 cazuri noi de îmbolnăviri, iar astăzi când sunt 145.700 de cazuri COVID-19 (113.112 pacienți fiind declarați vindecați) confirmate și 3.130 noi de îmbolnăviri ne aflăm în stare de alertă și ni se spune că trebuie să purtăm mască până la o distanță de 100m de instituțiile de învățământ?

P.S.

Inițial erau doar 5 întrebări fără răspuns, dar toate aceste întrebări conduc la altele. O ultimă întrebare ar fi dacă ar trebui să atacăm în justiție aceste măsuri luate fără o logică clară și din punctul nostru de vedere, în mod arbitrar, întrucât drepturile și libertățile noastre sunt restrânse în mod semnificativ.

P.P.S.

Prin aceste întrebări nu facem o propagandă pentru inexistența acestui virus sau referitor la gravitatea acestuia (noi sfătuim pe toți cititorii noștri să se protejeze pe cât de mult posibil, respectând regulile de igienă și să poarte mască), ci doar analizăm prezenta situație din punct de vedere al drepturilor și libertăților care au fost restrânse (dacă măsurile luate sunt logice, justificate, bazate pe studii clare efectuate de experți și de ce nu ni se pun la dispoziție aceste date pentru a putea trage o concluzie pertinentă).

Categorii: Drept civil

0 comentarii

Lasă un răspuns