De câteva zile încoace, subiectul principal de discuție este se pleacă în concediu în străinătate sau nu? Toată lumea întreabă ce se întâmplă în urma problemelor provocate de pandemia COVID-19, se intră în carantină, nu se intră în carantină și așa mai departe.

Din punct de vedere juridic, la ora actuală, în urma deciziei Curții Constituționale din 25.06.2020, statul român nu te mai poate obliga să intri în carantină. Această decizie a Curții Constituționale a fost luată datorită faptului că drepturile și libertățile cetățenilor României nu pot fi restricționate decât în baza legii și nu printr-un act al Guvernului.

În presa internațională au apărut chiar știri referitoare la această decizie a Curții Constituționale cu titlul A te proteja de COVID-19 este neconstituțional. Această știre de presă este doar un fake news, întrucât deciziile Curții Constituțional în România sunt obligatorii fiind luate pentru a respecta drepturile constituționale. În urma deciziei menționate anterior, Guvernul încearcă la ora actuală intrarea în legalitate în priviința carantinării și izolării forțate formulând un proiect de lege care, astfel cum apare în presă și mai multe O.N.G.-uri au subliniat, nu a fost pus în discuție publică, proiectul fiind publicat după trimiterea la Parlament.

În cursul zile de astăzi, 10.07.2020, urmează să fie supus în plenul Senatului proiectul de lege cu amendamentele aduse de Comisia juridică.

Ce ne deranjează la acest proiect de lege, amendat de Comisia juridică, este faptul că „Guvernul hotărește lista bolilor infecto-contagioase, astfel că și pentru o banală gripă, teoretic se poate instituii carantinarea obligatorie. Oricum întregul proiect de lege este un ghiveci, cum de altfel au fost și celelalte acte normative referitoare la pandemia COVID-19, iar aplicarea viitoarei legi va ridica alte probleme.

Revenind la problema noastră, dacă este de plecat în concediu acum sau nu, opinăm că ar trebui înainte de plecarea în concediu să verificați cu atenție traseul urmat, precum și legislația statelor prin care veți tranzita, precum și țara în care aveți plănuit concediul, întrucât datele se schimbă de la o zi la alta. Astfel, pe site-ul mae.ro găsiți informații oficiale referitoare la condițiile de călătorie. La momentul scrierii acestui articol, Austria și Slovenia impune carantinarea românilor care intră pe teritoriul statului lor cu excepția celor care nu se află în tranzit.

Av. Mircea Boboșa

#CCR #COVID #CONCEDIU #VARA #CARANTINA #IZOLARE

Categorii: Drept civil

0 comentarii

Lasă un răspuns