După două luni de stare de urgență și două săptămâni de stare de alertă, cu restricțiile impuse de prevederile legale analizate în articolele anterioare, oricare persoană din România își dorește să bea o bere la terasă. 🙂

În momentul de față, cadrul legal în baza căruia toate terasele sunt închise este H.G. nr.24/14.05.2020, emisă în baza O.U.G. nr.21/15.04.2004 modificată și actualizată. Articolul 6, alin.1 din anexa 1 a H.G. nr.24/2020, prevede „(1) Este suspendată temporar activitatea de servire și consum al produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații.” Conform acestui articol, toate terasele sunt temporar închise.

Problema juridică apare din data de 18.05.2020, când a intrat în vigoare Legea 55/15.05.2020, care prevede în mod expres în art. 8, alin.2 ce prevede „(1) Pe durata starii de alerta se poate suspenda consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atat in interiorul, cat si la terasele din exteriorul acestora. (2) Pe durata starii de alerta poate fi permisa prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice care nu se consuma in spatiile mentionate la alin. (1) , cu exceptia teraselor unde se respecta masurile de protectie sanitara.”

Întrând în vigoare prevederile Legii 55/2020 referitoare la starea de alertă, care contrazic parțial prevederile O.U.G. 21/2004 modificată și actualizată, considerăm că referitor la aspectele unde se contrazic, prevederile contrare din O.U.G. 21/2004 au fost abrogate implicit.

Această concluzie reiese din ierarhizarea prevăzută de Constituția României, unde legea are o putere juridică superioară ordonanței de urgență. Art.108, alin.3 din Constituție prevede „ordonanțele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare în limitele și în condițiile prevăzute de aceasta.

În aceste condiții, întrebarea se pune de ce la ora actuală nu se deschid terasele, cu „respectarea măsurilor de protectie sanitară, dar în urma Ordinului 875/80/2020, cu anexe, se pot ține slujbe în aer liber cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane și în interior să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane”. Prin comparație, cei care vor sa bea o bere, au o șansă mai bună să facă acest lucru la biserică, decât la terasă. 🙂

 

P.S.

Așteptăm cu interes momentul când ni se permitem să bem o bere la terasă și nu la biserică.

 

Av. Mircea Boboșa

Categorii: Drept civil

0 comentarii

Lasă un răspuns