După cum toți simțim, din data de 24 martie 2020, restricțiile de mișcare generalizate datorate pandemiei produse de COVID-19 (Corona virus) ne afectează viața în fiecare zi.
În urma Ordonanțelor Guvernului, pentru a putea părăsi locuința sunt necesare documente pentru a evita sancționarea contravențională de către organele de control.
Astfel, prin alin. 1 din Ordonanța nr. 3, din data de 24 martie 2020, se stabilesc condițiile restrictive pentru care putem părăsi locuința. Aceste condiții restrictive trebuie coroborate cu declarația pe propria răspundere, astfel cum a fost publicată de către M.A.I. în link-ul de mai sus.
În ceea ce privește pct. 1 din declarația pe propria răspundere este necesară în plus o adeverință de la angajator conform modelului publicat de către M.A.I. . Această adeverință este necesară doar pentru persoanele care încă desfășoară activități profesionale în această perioadă, pentru momentele când se deplasează către locul de muncă și întoarcerea la domiciliu, dar nu exclud declarația pe propria răspundere, pe care trebuie să o deținem asupra noastră.
În toată presa națională apar liste de întrebări și răspunsuri pentru cazuri particulare, prin care Grupul de Comunicare Strategică încearcă să lămurească majoritatea situațiilor întâlnite în această perioadă ținând cont și de sărbătorile Pascale care urmează. Link-ul oficial îl găsiți aici.
Aceasta fiind situația actuală, sunt necesare câteva explicații juridice în cazul în care te confrunți un reprezentant al statului foarte „zelos”.
Astfel, în practică se întâlnesc mai multe cazuri în care diferite persoane sunt sancționate contravențional cu amenzi conform O.U.G. nr.1/1999, modificată prin Ordonanța Militară nr. 3/2020, cu amenzi între 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice, conform art. 28 din O.U.G. 1/1999 actualizată.
Unul din cazurile mediatizate este a unei persoane care a fost sancționată contravențional, pentru că nu și-a completat pe declarație ora de întoarcere, deși aceasta se deplasa conform pct.6 din declarația pe propria răspundere, „realizarea de activități agricole„. Această contravenție este un abuz din partea autorităților „zeloase” întrucât Ordonanța nu prevede nici o clauză referitoare la ora de deplasare. Mai mult decât atât, interdicția de a părăsi locuința între 22:00-06:00 prevăzută de Ordonanța Militară nr. 2, a fost abrogată prin art. 15 din Ordonanța Militară nr. 3, astfel că la ora actuală, este permisă părăsirea locuinței la orice oră, în condițiile art. 1 din Ordonanță Militară nr. 3. Chiar dacă persoana ar fi fost în vârstă de peste 65 ani, art. 3 din Ordonanța Militară nr. 3 prevede o excepție pentru persoanele care se deplasează în vederea realizării de activități agricole.
O altă situație foarte întâlnită în practică este cea în care persoanele nu completează în mod corect toate câmpurile (nu bifează căsuțele din declarație, nu completează data declarației, etc.). În această situație organele de control sunt justificate să aplice sancțiuni contravenționale. Pentru a evita aceste sancțiuni aveți grijă la completarea declarației pe propria răspundere și datorită faptului că au existat situații în care organele de control au ridicat de la contravenient declarația, procesul-verbal contravențional fiind trimis ulterior prin poștă, iar în procesul-verbal contravenția era individualizată ca și lipsă declarație, vă sfătuim să le permiteți agenților constatatori să o fotografieze, dar să nu o înmânați decât dacă rețineți o copie de pe aceasta, iar agentul constatator semnează pe copie că a primit originalul.
Un ultim aspect, pentru pct. 2 din declarația pe propria răspundere, „cumpărături care acoperă necesitățile de bază„, vă sfătuim să păstrați copie de pe bonul fiscal întrucât aceasta este dovada că bunurile au fost cumpărate în data respectivă.
În concluzie vă sfătuim să completați cu atenție toate documentele legale, iar în cazul nefericit în care totuși sunteți amendați, să aveți în vedere că amenda poate fi contestată în baza O.G. 2/2001 actualizată.
Vă rugăm, dacă ați întâlnit alte situații să ne comunicați pentru a completa articolul nostru și a lămurii din punct de vedere legal toate nelămuririle.
Av. Mircea Boboșa
0 comentarii