Astăzi, 14 aprilie 2020, Președintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, în conferința de presă de la ora 14:00, a anunțat prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 15 aprilie 2020.

Declarația poate să fie urmărită pe pagina web www.presidency.ro.

Ne aflăm într-o situație juridică excepțională în care decretul Președintelui României trebuie confirmat în temeiul art.93 din Constituția României de către Parlament.

Dată fiind situația politică actuală din Parlamentul României, unde opoziția are „teoretic” majoritatea, intervin două posibile scenarii ulterioare:

  1. Dacă Guvernul reușește să convingă majoritatea, starea de urgență va fi prelungită automat, consecința fiind continuarea situației generate de Decretul privind instituirea stării de urgență din 16 martie 2020, care a fost votat în unanimitate de către toți parlamentarii, producându-și implicit efectele, urmarările fiind deja cunoscute de întreaga populație (Ordonanțe militare, restricții, carantină, șomaj, șomaj tehnic, etc.).
  2.  Date fiind declarațiile politice apărute în presă din partea liderilor opoziției,  Victor Ponta, Marcel Ciolacu și  Călin-Popescu Tăriceanu, se generează scenariul în care Încuvințarea prin vot necesar pentru intrarea în vigoare să nu întrunească majoritatea, moment în care situația juridică se schimbă radical. Astfel, Guvernul prin M.A.I., se va afla în imposibilitatea de a mai emite ordonanțe militare, toate restricțiile instituite în baza acestora fiind ridicate de drept. În aceast caz, revenim la situația juridică normală, toate restricțiile aplicate drepturilor și libertăților cetățenilor României rămânând fără suport legislativ.

Referitor la ordonanțele militare, în mediul juridic sunt mai multe discuții referitoare la constituționalitatea acestora, dar acest aspect îl vom analiza într-un articol ulterior.

 

Av. Mircea Boboșa

Categorii: Drept civil

0 comentarii

Lasă un răspuns