Deși până în acest moment toată media analiza cadrul legislativ în care s-a dispus starea de urgență și actuala „stare de alertă”, astăzi când a intrat în vigoare starea de alertă (teoretic), informațiile prezentate în presă sunt minimale.

Din punct de vedere legislativ, în acest moment, a fost declarată starea de alertă în baza Hotărârii nr. 24/2020, care a fost emisă în baza O.U.G. 21/2004, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 15/2005. O.U.G. 21/2004, astfel cum a fost ea aprobată prin lege, nu prevede sancțiuni pentru persoane fizice și juridice.

Hotărârea nr.24/2020, în anexa 1, adaugă la lege restricții și obligativități pentru toată populația României. Din punct de vedere juridic, astfel cum prevede art. 53, coroborat cu art. 115 din Constituție, drepturile și libertățile persoanele pot fi restrânse exclusiv prin lege. Prin urmare, restricțiile dispuse prin Hotărârea nr.24/2020 apar ca neconstituționale. În acest sens, se poate observa și decizia Curții Constituționale din 06 mai 2020, prin care a reținut În schimb, în ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică).”

Dată fiind similitudinea de situație și această Hotărâre de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă este neconstituțională. Prin urmare, în aceste 3 zile, chiar dacă vor exista sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea Hotărârii, acestea vor fi anulate de către instanță în urma contestațiilor.

Vidul legislativ va avea o durată doar de 3 zile, deoarece din data de 18.05.2020 intră în vigoare Legea referitoare la Covid-19, astfel cum a fost adoptată de Parlament și promulgată de Președintele României.

În concluzie, din punct de vedere juridic în aceste 3 zile, toate restricțiile impuse sunt neconstituționale, astfel că viața revine la normalitatea dinaintea stării de urgență.

 

P.S.

Consider că media nu analizează acest aspect tocmai pentru a nu aduce în atenția publicului faptul că, în aceste 3 zile, nu mai sunt restricții (deși acestea există, sunt neconstituționale).

 

P.P.S.

Nu instigăm la nerespectarea măsurilor de distanțare socială, chiar le recomandăm, acest articol referindu-se la situația juridică actuală.

 

Av. Mircea Boboșa

Categorii: Drept civil

0 comentarii

Lasă un răspuns